نشست مدیران حقوقی دانشگاه های منطقه یک
در تاریخ ۱۱/۰۴/۹۸ همایش شورای مدیران حقوقی دانشگاههای منطقه یک کشور با موضوع بررسی «قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی و پژوهشی» و آئین نامه پیشنهادی آن در سالن دکتر درودیان دانشکده حقوق و علوم سیاسی برگزار شد. در این نشست دکتر سیمایی صراف (معاون حقوقی و امور مجلس وزارت علوم تحقیقات و فناوری) و دکتر آقابابایی مدیر کل دفتر حقوقی و دکتر فریدون جعفری مدیرکل بازرسی و پاسخگویی به شکایات وزارت و مدیران و کارشناسان حقوقی دانشگاههای منطقه یک کشور حضور داشتند.
در آغاز همایش، دکتر شاملو مدیر دفتر حقوقی دانشگاه شهید بهشتی و رئیس شورای مدیران منطقه یک، پس از بحث و بررسی درباره قانون فوق، بر نبود انسجام و مدیریت جزیرهای در پذیرش دانشجویان تحصیلات تکمیلی را یکی از عوامل توسعه تقلب در تهیه آثار علمی و پژوهشی تاکید نمودند.
سپس، دکتر آقابابائی مدیر کل دفتر حقوقی وزارت علوم نیز مطالبی در خصوص آثار مخرب تقلب در آثار علمی پژوهشی توضیحاتی ارائه نمودند و به برخورد اخیر انتظامی و قضائی با عوامل تقلب و آثار مثبت آن اشاره کردند. حجم وسیع قراردادهایی که در این زمینه بسته میشود نشان دهنده بازار عمده این پدیده غیرقانونی است و باید با آن برخورد میشود.
دکتر فرجی از دفتر لوایح، تدوین و تنقیح قوانین و مقررات وزارت عتف نیز در مورد تاریخچه این قانون بحثهایی را مطرح نمودند و از مشارکت عواملی که در مسائل قانونگذاری دخالت دارند صحبت کردند. همچنین درباره نحوه آماده سازی آئین نامه این قانون توضیحاتی ارائه کردند. توجه به متقاضی این قبیل خدمات تقلبی و تاکید بر تهیه و استفاده در این قانون نتیجه تغییراتی است که بعدها درباره لایحه مقابله با تقلب انجام شد.
دکتر انگجی از سازمان امور دانشجویی به جمع پیوستند و مطالبی درباره نقش همانندجویی در تمیز تقلب ارائه کردند و اشاره داشتند به ضرورت اتخاذ تدابیری که نقش این سامانه را از کمی به کیفی بدل کند. همچنین درباره مدارکی که از خارج کشور صادر می¬شود و برخورد با تقلباتی که در این زمینه انجام میشود اشاره نمودند و راهکار حذف گواهی ارزشیابی وزارت عتف را مطرح کردند.
دکتر فریدون جعفری مدیرکل دفتر بازرسی و پاسخگویی به شکایات وزارت عتف درباره تورم قانون و تکرار قوانین مطالبی را ارائه کردند و از تبصره ۳ قانون در پیشگیری از تقلب دفاع نمودند که به ضابطان خاص اشاره نموده است. همچنین وی به تخصصی بودن موضوع و ضرورت برخورد تخصصی تاکید نمودند.
با پیوستن دکتر سیمایی صراف، معاون حقوقی و امور مجلس وزارت عتف به نشست، تاکید شد که به هر حال قانونی تصویب شده و گامی نیز در راستای این قانون برای مقابله با تقلبات در خیابان انقلاب برداشته شده، اینک باید راهکاری اتخاذ نمود تا حرکت ادامه یابد، چرا که مقابله و مبارزه با تقلب در تهیه آثار علمی موضوع مستمری است و نیاز به کار همیشگی دارد. همچنین تاکید نمودند که از آن جا که در این قانون خود تقلب تعریف نشده یا شاید نیازی هم به تعریف نبوده است، به این که درباره مفهوم تقلب در تهیه آثار علمی و پژوهشی کار علمی و پژوهشی انجام شود و موضوع به درستی تنقیح گردد.
دکتر سعید حبیبا معاون پژوهشی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران به مقوله جرم انگاری و تخلف انگاری در این قانون تاکید نمودند و بر حفظ اصالت آثار توجه کردند و بر توسعه روشهای درون دانشگاهی برای برخورد با اعضای هیأت علمی یا دانشجویان تاکید نمودند. وی اشاره نمودند که اگر با یک دانشجو یا استاد در دانشگاه برخورد شود، حجم برخوردی که انجام میشود قابل مقایسه نخواهد بود با برخوردی که بعضاً در مراجع قضائی انجام میشود.
سرانجام دکتر محسنی مدیر کل امور حقوقی دانشگاه تهران به جمع بندی از نشست و تشریح مطالب ارائه شده پرداختند. وی در این نشست به تأمل درباره چند موضوع تاکید نمود: از جمله فرق میان تهیه و استفاده از اثر تهیه شده؛ اصالت اثر و حقوق مالکیت فکری؛ صلاحیت مراجع درون دانشگاهی در برخورد با تقلب؛ مساله عطف به ما سبق شدن یا نشدن موضوع قانون به آثار تقلبی قبلی از منظر حقوق مالکیت فکری؛ و نقش دادگستری و مقامات دانشگاه در محیط درون دانشگاه و اهمیت به ضابطان خاص که در قانون آمده و جدا نمودن برخورد اداری و انتظامی از برخورد کیفری و توسعه پیشگری.
در پایان با توجه به پایان پذیرفتن دوره مسؤلیت آقای دکتر شاملو به عنوان رئیس شورای منطقه یک مدیران حقوقی دانشگاه-ها، با رأی حاضرین دکتر حسن محسنی مدیرکل اداره کل امور حقوقی دانشگاه تهران، به عنوان رئیس جدید شورای حقوقی دانشگاههای منطقه یک برگزیده شد. در پایان علاوه بر معاون محترم وزارت عتف و مدیرکل دفتر حقوقی آن وزارت، شورا نیز از زحمات دکتر شاملو رئیس قبلی شورا تشکر و قدردانی کرد.
نظر شما :